Potkunyrkkeily

Katso seuraavien peruskurssiemme alkamisajankohdat ja tarkemmat tiedot peruskurssit -sivulta.

Yleistä tietoalajista

Potkunyrkkeily eli Kickboxing sai alkunsa 1970-luvulla Yhdysvalloissa, kun keksittiin yhdistää nyrkkeilyn vahvat käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat. Suomeen potkunyrkkeily rantautui 1980-luvun alussa Auvo Niinikedon tuomana. Suomen potkunyrkkeilyliitto perustettiin v. 1994 ja se on maailmanliitto WAKO:n ja WAKO Europen jäsen. Potkunyrkkeilyä harjoitellaan ja otellaan maailmalla useilla erilaisilla WAKO-säännöillä, kuten esim. Full Contact, K1, Low Kick, Light Contact, Point Fighting ja Kick Light. Suomalaiset ovat saavuttaneet useita EM- ja MM- mitaleita lajin arvokilpailuissa.

Lähde: Suomen potkynyrkkeilyliitto

Potkunyrkkeily on erittäin suosittu, turvallinen ja mukava harrastusmuoto. Harjoituksissa tehdään lajin perus- ja paritekniikkaa, sekä otteluharjoitteita. Lisäksi mukana on ajoittain koviakin kuntopiirimäisiä nopeus- ja kestovoimaharjoitteita. Potkunyrkkeilyssä on vyötasot keltaisesta mustaan.

Kehäkarhujen potkunyrkkeily

Järvenpään Kehäkarhuissa harjoitellaan kaikkia potkunyrkkeilyn ottelumuotoja. Käytännössä samat harjoittelijat harrastavat kaikkia näitä. Seuramme potkunyrkkeily on maustettu paljolti nyrkkeilyllä, jonka lajitietämystä seurassamme on paljon. Moni potkunyrkkeilyn harrastaja seurassamme harrastaa myös nyrkkeilyä samanaikaisesti. Naisten ja tyttöjen osuus harrastajista on jo noin puolet. Seurassamme on useita potkunyrkkeilyn harjoitteluryhmiä; peruskurssi kaksi kertaa vuodessa alkaen tammi-tai elokuussa, juniorien potkunyrkkeilyryhmä 7-14 vuotiaille(kts. junioritoiminta), harrastajaryhmä kaikille yli 14 vuotiaille vähintään keltaisen vyön haltijoille ja kilpaottelijoiden harjoitteluryhmä.

Peruskurssi

Potkunyrkkeilyn peruskurssi on yli 14 vuotiaille miehille ja naisille ilman yläikärajaa. Aikaisempaa kokemusta kamppailulajeista ei tarvitse olla lainkaan. Peruskurssilla potkunyrkkeilyn harjoittelu aloitetaan lajin alkeista ja harjoituksissa jokainen saa harjoitella oman fyysisen kuntonsa rajoissa. Harjoitusten fyysinen rasitus kasvaa sopivalla tahdilla kurssin edetessä. Peruskurssi päättyy keltaisen vyön kokeeseen. Harrastuksen edetessä seuran ohjaajat kannustavat ja ohjaavat harrastajia suorittamaan seuraavia vyöasteita taitojen kasvaessa. Potkunyrkkeilyn harjoittelu on turvallista ja harjoituksissa on mukava ja kannustava ilmapiiri.

Potkunyrkkeily kilpailumielessä

Lähes jokainen lajin aloittanut tulee mukaan vain harrastus- ja kuntoilumielellä. Mutta jokaiselta peruskurssilta nousee aina muutama, jotka harjoittelevat kilpailut tähtäimessään. Seuramme panostaa erittäin paljon niihin, jotka haluavat / sitoutuvat harjoitteluun kilpailumielessä. Järvenpään kehäkarhujen kilpaurheilijat ovat voittaneet useita EM- ja MM- mitaleita lajin arvokilpailuissa. Lisäksi valmennuksemme tällä sektorilla on erittäin korkeatasoista. Kilpapotkunyrkkeilijät sitoutuvat seuran valmennusjohdon laatiman harjoitussuunnitelman toteuttamiseen. Kilpaottelijan valmennus ja harjoittelu on aina kilpailuun tähtäävää. Kaikki seuramme kilpapotkunyrkkeilijät harjoittelevat sekä kilpailevat myös perinteisessä nyrkkeilyssä.

Kilpapotkunyrkkeilyllä on oma harjoitusryhmä (edustusryhmä, jossa on harjoittelevat myös kilpanyrkkeilijät), jota valmentaa Juha Saurama (lajivastaava), Petri Surakka ja Sanna Laine. Kilparyhmään on mahdollista päästä mukaan. Lisätietoja saa kilparyhmän valmentajilta.

Lisenssivakuutus

Suomen Potkunyrkkeilyliitto ry päätti vuonna 2002, että jokaisella lajia harrastavalla pitää olla Suomen Potkunyrkkeilyliiton ja Pohjola vakuutusyhtiön lisenssivakuutus. Vakuutukseksi käy myös oma vapaa-ajan vakuutus, mikäli se nimenomaan kattaa potkunyrkkeilyn.

Lisenssivakuutuksen voi ottaa netissä www.kickboxing.fi.

Valmentajat

Lisäksi seurassamme on useita potkunyrkkeilyn 1. tai 2. tason valmentajakoulutuksen suorittaneita harjoitusten ohjaajia.

Harjoitusvarusteet

Potkunyrkkeilijät tarvitsevat seuraavat harjoitusvarusteet, jotta harjoittelu turvallista ja tehokasta:

Seuramme myy jäsenistölleen laadukkaita Fairtex ja Adidas harjoitus- ja kilpavarusteita. Niitä voi tiedustella seuran toimistolta.

Seuramme potkunyrkkeilyn arvokisamitalistit