Suomalainen hermopistekamppailulaji

EKJT (European Kyusho Jitsu Tuite) on suoraviivainen ja tehokas suomalainen kamppailulaji. Vaikka lajin harjoittelussa käytetään paljon kamppailutyyppisiä harjoitteita, – mm. nyrkkeily ja mattopaini kuuluvat monipuoliseen harjoitusvalikoimaan – katsotaan asioita voimakkaasti käytännön itsepuolustuksen näkökulmasta. Kyse ei siis ole kilpailu- tai urheilulajista.

Tekniikat

EKJT:n tekniikat ovat yksinkertaisia ja suoraviivaisia ja ne on suunniteltu toimimaan myös ahtaissa tiloissa ja huonoissa olosuhteissa. Myös hermopisteet (kyusho) ja nivellukot (tuite) ovat tärkeä osa EKJT:n itsepuolustusrepertuaaria. Kuitenkaan hermopisteiden ”toimiminen” ei ole tekniikoita suunniteltaessa ollut ratkaisevassa asemassa; niillä tehostetaan tekniikoiden toimivuutta ja parhaassa tapauksessa pystytään lopettamaan itsepuolustustilanne nopeasti ja vaarattomasti.

Filosofia

EKJT:ssa hyödynnetään anatomian, akupunktion, kiinalaisen ja länsimaalaisen lääketieteen perusteita sekä EKJT -filosofiaa, jossa tärkeää osaa näyttelee myös taktinen ajattelu: ennakointi, etäisyys ja esteet. Lajiin kuuluvat myös potkut, lyönnit, alasviennit, mattotekniikat, hallintaotteet, asetekniikat, raudoitus, Finnish Kyusho Sparring ja kolmeosainen liikesarja Pohjoinen Karhu.

Vyöjärjestelmä

Lajissa on käytössä perinteinen vyöjärjestelmä: valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea (1.kyu), musta (1.dan). Opetuksessa otetaan huomioon ihmiskehon luontaiset reaktiot ja liikeradat.

Kenelle EKJT sopii?

EKJT sopii kaikille kamppailusta ja itsepuolustuksesta kiinnostuneille. Lajin kehittäjä on turkulainen Soke Tero Laaksonen (10 dan).