Toimintamme perustat ja arvot

Toiminta

Järvenpään Kehäkarhut ry perustettiin 13.2.1996 kamppailulajien erikoisseuraksi. Tällä hetkellä seuran harjoitussalilla on noin 60 ohjattua harjoitustuntia viikoittain. Seura pystyy järjestämään kaksi peruskurssia kussakin lajissa vuoden aikana.

Järvenpään Kehäkarhut ry on tehnyt koko historiansa ajan erityishankkeita mm. Järvenpään kaupungin kanssa. Nuorten negatiivista energiaa ja pahoinvointia on saatu kamppailulajien parissa käännetyksi myönteisempään: hankkeissa on pyritty olemaan nuorten tukena myös koulunkäynnissä ja muussa vapaa-ajassa. Huonossa taloudellisessa asemassa oleville nuorille on myös järjestetty taloudellista apua harrastuksessa ja osin muutenkin.

Näistä erityishankkeista seura on rikastunut usealla Suomen mestaruus -mitalilla, joita nämä nuoret ovat saavuttaneet. Tästä työstä lasten ja nuorten hyväksi seura on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia.

  • Järvenpään Kehäkarhuissa toimii oma itsenäinen kilpailuiden järjestämiseen kouluttautunut henkilöstö.
  • Järvenpään Kehäkarhut ry ei tavoittele voittoa, vaan varat käytetään täysimääräisesti seuran toimintaan.
  • Järvenpään Kehäkarhut ry on hyvin koulutusmyönteinen järjestö, josta kertoo jo sisäinen Valmentaja-Akatemia. Koulutukseen budjetoidaan vuosittain merkittävä määrä varoja. Koulutuksesta saatu hyöty kanavoituu suoraan harrastajien hyväksi valmennuksen monipuolisuuden myötä.

Järvenpään Kehäkarhut ry on Työväen Urheiluliiton (TUL) jäsenseura.

Toimintaperiaatteet

Seuran ohjelmaan suunniteltiin jo alun perin useita lajeja saman katon alle, kaikki kamppailulajeja, jotka tukevat toisiaan. Laatua on haettu eri osatekijöistä:

  • toimintaa täytyy olla paljon
  • harjoitusten on oltava aina ohjattuja, jotta ne ovat turvallisia, tehokkaita ja tarkoitustaan vastaavia
  • ohjaamisen ja valmentamisen on oltava mahdollisimman ammattimaista ja osaavaa
  • kaiken toiminnan oltava myös sosiaalisesti hyvää ja sitoumukset sekä hallinto on hoidettava esimerkillisesti

Olemme onnistuneet hyvin pitäytymään periaatteissamme, koska harrastajamäärät ovat kasvaneet joka vuosi. Tällä hetkellä Järvenpään Kehäkarhuissa on noin 400 – 470 harrastajaa, joista pieni osa kilpailee aktiivisesti.

Seuran lajivalikoimaan kuuluvat perinteinen olympiatyylin nyrkkeily, kuntonyrkkeily, potkunyrkkeily eli kickboxing, Krav Maga, Street Combatives, Kyusho jutsu eli hermopistekamppailu, kahvakuula ja Brasilialainen jujutsu.

Järvenpään Kehäkarhuilla on omat jaoksensa tuomareille, valmentajille ja järjestyksenvalvojille. Nämä toiminnot tukevat seuran urheilutoimintaa ja seurassa vapaaehtoistyötä tekeviä henkilöitä. Tuomarijaoksessa toimii kansainvälisen tason kamppailulajituomareita. Seuran hallinnossa eri jaoksista on pysyväisjäsen hallituksessa. Eri lajien lajivastaavat vastaavat lajinsa harjoittelusta.

Valmennus

Pätevä valmennus ja ohjaus ovat Kehäkarhujen koko toiminnan perusta. Tällä hetkellä seuran toiminnassa on mukana 40 eri lajien valmentajaa. Joukossa on myös liikunta- ja terveysalan ammattitutkinnon suorittaneita henkilöitä. Kaikki valmentajat ovat lajiliittonsa kouluttamia, sekä useat ovat saaneet myös SLU:n (Suomen liikunta ja urheilu) eri asteisia koulutuksia. Jokaisella lajilla on oma lajivastaava, joka koordinoi lajiaan yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Järvenpään Kehäkarhut ry:ssä toimii sisäinen valmentajien koulutus- ja koordinointijärjestelmä Valmentaja-akatemia, joka kouluttaa kamppailuvalmentajan I-tason valmentajia SLU:n (Suomen liikunta ja urheilu) VOK- valmentaja- ja ohjaajakoulutus-standardin mukaisen opetussuunnitelman mukaan. Valmentaja-akatemia järjestää myös valmennuksen erikoisluentoja, ja seuraa valmennuksen uusia linjoja sekä suuntauksia tarkasti. Akatemian järjestämät suositut ja tasokkaat koulutukset ovat avoimia kaikkien seurojen valmentajille tai valmentajiksi aikoville.

Harrastajat

Suurin osa seuran harrastajista osallistuu kuntonyrkkeilyn, potkunyrkkeilyn, Brazilian Jiu-jitsun, Street Combativesin ja krav magan harjoituksiin. Näiden lajien osuus harrastajista on noin 95 %. Naisten osuus harrastajista on kasvanut seuran toiminnan aikana voimakkaasti. Tällä hetkellä naisharrastajien osuus on noin 50 %. Naisia on myös kilpaottelijoissa runsaasti ja heidän menestyksensä on ollut ensiluokkaista. Seuran parissa on myös useita kokonaisia perheitä.

Nuorten alle 18- vuotiaiden osuus harjoittelijoista on tällä hetkellä 60 %. Pääosa harjoittelijoista asuu Järvenpäässä, mutta seura on keski-uusimaalainen: neljäsosa harrastajista asuu Keravalla tai Tuusulassa ja loput viisi prosenttia tulevat Vantaalta, Hyvinkäältä, Nurmijärveltä ja Helsingistä.

Kolmannes seuran harjoittelijoista harrastaa useaa lajia samaan aikaan. Tätä on kannustettu maksupolitiikalla niin, että yhdellä maksulla voi osallistua kaikkien lajien harjoitteluun, kunhan peruskurssit on suoritettu ja ikä ja muut lajivaatimukset täyttyvät.

Kilpailutoiminta

Kilpailutoiminta on erottamaton osa urheiluseuraa, vaikka painopiste onkin korkeatasoisessa harrastustoiminnassa. Järvenpään Kehäkarhuissa toimii oma erillinen kilpaharjoitusryhmä, johon valmentajat esittävät ahkerimpia, lahjakkaimpia ja muuten sopivia urheilijoita. Tällä hetkellä kilparyhmässä harjoittelee 20 urheilijaa. Kilparyhmän urheilijat sitoutuvat tiettyihin harjoitussuunnitelmiin ja seura sitoutuu tarjoamaan puitteet kehitykselle.

Järvenpään Kehäkarhujen urheilijat ovat 2000 -luvulla saavuttaneet yli 200 SM-, EM- ja MM- mitalia! Potkunyrkkeilyn ammattilaisten Euroopan mestari sekä amatöörien Maailmanmestari Jukka Saarinen on seuramme jäsen. Maamme toistaiseksi ainoa naisnyrkkeilyn MM -mitalisti Hanne Mäkinen (Barbados 2010) on seuramme jäsen ja kasvatti.

Järvenpään Kehäkarhut toimii myös aktiivisena kilpailuiden järjestäjänä. Seura järjestää vuosittain kilpailut Järvenpään liikuntahalilla. Lisäksi seura on järjestänyt joka vuosi useita kansallisia salikilpailuita harjoitussalillaan.

Järvenpään Kehäkarhut on järjestänyt mm. potkunyrkkeilyn Suomen mestaruus kilpailut vuosina 2000, 2001, 2002 ja 2003, potkunyrkkeilyn Pohjoismaiden mestaruus kilpailut vuonna 2002, potkunyrkkeilyn Järvenpää open- turnauksen viisi kertaa peräkkäin 2000- luvulla, potkunyrkkeilyn ammattilaistapahtuman kickboxing night illan säännöllisesti vuodesta 1999, potkunyrkkeilyn K- 1 raskaan sarjan SM- ottelun vuonna 2003, nyrkkeilyn Järvenpää open kilpailut, nyrkkeilyn maaottelun Suomi-Viro vuonna 2000, nyrkkeilyn eteläisen alueen mestaruus kilpailut useana vuonna, vapaaottelun Extrime Fight kilpailut kahdesti vuosina 2001 ja 2002, shootfighting Suomen mestaruus kilpailut vuosina 2001 ja 2002. Seura järjesti jo vuonna 1997 vapaaottelukilpailut Järvenpäässä.

Koulukiusaamisen ehkäisytyö

Järvenpään Kehäkarhut ry käynnisti vuonna 2006 projektin, jossa kaikki seuran harrastajat sitoutuvat koulukiusaamisen ehkäisyyn. Projektin myötä kukaan seurassa urheileva nuori tai lapsi ei syyllisty koulussa kiusaamiseen, eikä myöskään hyväksy muiden kiusaamista.

Järvenpään Kehäkarhut ry on luonut työkaluja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi, joita jaetaan seuramme lasten- ja nuorten harjoitusryhmien valmentajille. Koulukiusaamista käsitellään junnuryhmän harjoituksissa osana lajiharjoittelua.

Varsinainen projekti loppui vuonna 2009 mutta siitä jäi vakiintunut käytäntö seuramme toimintaan. Kukaan seuramme jäsen ei kiusaa toista koulussa, eikä hyväksy myöskään muiden kiusaamista!

Järvenpään Kehäkarhut ry on saanut useita palkintoja koulukiusaamisen ehkäisytyöstä, mutta tärkeintä on ollut se, että osaltamme olemme pystyneet vaikuttamaan positiivisemman kouluilmapiirin muodostumiseen Järvenpään alueella.

Syrjäytymässä olevien nuorten auttaminen

Järvenpään Kehäkarhut ry pyrkii valmentamaan nuoria jäseniään kokonaisvaltaisesti, johon mm. kuuluu yhteisöllisten arvojen mieltäminen.

Seuramme puuttuu jäseniemme käytöshäiriöihin, häiriökäyttäytymisiin ja rikkeisiin. Käytössämme on säännöt, joita kaikkien on noudatettava.

Järvenpään Kehäkarhut on mahdollistanut historiansa aikana usealle nuorelle mahdollisuuden kiinnittyä urheilun kautta yhteiskuntaan. Yhteistyötä näiden nuorten kanssa on tehty ja tehdään edelleen yhdessä eri viranomaisten kanssa. Järvenpään sosiaalitoimiston kautta harjoitteluun mukaan tulleista nuorista useat ovat löytäneet uuden elämänlangan kamppailu-urheilun myötä ja kasvaneet yhteiskuntakelpoisiksi veronmaksajiksi.

Työ apua tarvitsevien nuorten kanssa on haastavaa mutta hyvin antoisaa. Seura antaa tähän työhön joka vuosi myös budjetistaan merkittävän panostuksen. Seuramme on palkittu ja huomioitu useilla tunnustuksilla tekemästämme työstä, tärkeintä kuitenkin on ollut nähdä entinen ”ongelmanuori” yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä.

Lisätietoja saa Juha Sauramalta info@kehakarhut.fi tai junioriryhmän vastuuvalmentajalta Mikko Koivu-Jolma mikko.koivu-jolma@tietovipu.fi

Järvenpään Kehäkarhujen Hyve -kasvatusprojekti 2010

Alueen suurin kamppailu-urheiluseura Järvenpään Kehäkarhut ry aloitti vuoden kestävän Hyve -projektin v. 2010 alussa. Projektin aikana seura esitteli jäsenistölleen 52 hyvettä – hyve vuoden jokaiselle viikolle. Jokainen uusi hyve esiteltiin jäsenistölle kerran viikossa perjantaisin ja kyseinen hyve oli voimassa koko seuraavan harjoitusviikon.

Hyve -viikon tarkoituksena oli jakaa hyveen mukaista käytöstä jäsenistölle. Hyveen mukaisen käytöksen toivottiin siirtyvän myös heidän siviilielämäänsä. Hyveitä olivat mm. ahkeruus, anteeksiantavaisuus, auttamishalu, itsehillintä, joustavuus, lempeys, rakkaus, luottamuksenarvoisuus, maltillisuus, uskollisuus, välittäminen, ymmärtäväisyys, ystävällisyys, jne.

Hyve -projektin tarkoituksena oli lisätä yhteisöllisyyttä, mutta sen merkitys oli myös yhteiskunnallinen. Järvenpään Kehäkarhut ry on koko historiansa ajan tehnyt erilaisia yhteiskunnallisia projekteja, joita on mm. nuorten syrjäytymisen ehkäisy -hankkeet, koulukiusaamisen ehkäisy -hanke (2006 – 2009), seura on myös kustantanut mm. ajokortteja ja harjoitusvarusteita vähävaraisille nuorille.